Duke ndihmuar Porto Romanon Ndihmojme Shqipërin Ndihmojme Europën

AlbanianEnglishSlovakGermanItalianFrenchHungarian

Porto Romano /pozicioni + harta skice(2003)/

Porto Romano ndodhet në  periferi  të Durrësit, i cili renditet i dyti  për nga madhesia në Shqipëri, ku banojnë më shumë se 3,000 njerëz, shumica prej të cilëve erdhën në këtë fshat nga veriu i varfër i vendit pas rënies së komunizmit më 1992. Një vitë më parë, lagjia u shpall "një zonë katastrofike" nga Programi Mjedisor i OKB-së (UNEP).

Një shkollë fillore ndodhet vetëm 100 metra nga mbeturinat e një uzine kimike që dikur prodhonte pesticide, të tilla si: Lindan, nje helm nervor  Kancerogjene dhe dikroam sodiumi për rregjien e lëkurës. Njolla të verdha nga kromi VI mbulojnë luginën dhe mjekët thonë se ata që jetojnë pranë i marrin helmet nëpërmjet lëkurës...

Nga Alban Bala per Balkan Times ne Tirane

 

...mijera shqipëtar po i largohen varfërise ekstreme në pjesën veriore të vendit dhe tani po dynden nëpër shtepi te improvizuara  afer zonave ku ndontja e bimëve, tokës dhe ujërave të mbetura janë 4000 hërë mbi nivelet e pranueshme nga Bashkimi Europian. Disa kanë ndërtuar shtëpite me materiale të mbetura nga fabrikat. Fëmijët përdorin bimesine si vendin e tyre të lojës ndërkohë lopët dhe bagëtitë e imta kulloten me barera të mbira në pirgje gurësh...

Nga Colin Woodard, Special to The Christian Science Monitor

 

Artikuj të tjerë rreth Porto Romanos (2003, Anglishtë)

Pozicioni i Porto Romanos + harta skice (2003)

Foto Galeri (2003)

Nje veshtrim mbi Porto Romanon

 

Ndotja Kimike në Porto Romano

 

Mbeturinat ne Porto Romano